Γιουβαρλακια

Συστατικά

Για τα γιουβαρλάκια:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
6 κ.σ. ρύζι καρολίνα 
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
1κ.γ. ρίγανη
1 αβγό
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο 
1-2 πατάτες
2-3 καρότα σε κυβάκια προαιρετικά 
Αλάτι, πιπέρι 
Λίγο ελαιόλαδο και νερό για τη σούπα

Για το αβγολέμονο ( προαιρετικά):
2 αβγά 
Χυμό απο 1 λεμόνι

Μέθοδος εκτέλεσης 
 Για τα γιουβαρλάκια:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και πλάθουμε σε μπαλίτσες. Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι σε ένα πιάτο και ρολάρουμε τις μπαλίτσες να καλυφθούν καλά. Έπειτα τις τινάξουμε να φύγει το περιττό αλεύρι

Σε μία βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.  Μόλις αρχίσει να κολάζει, βαζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά. 

Μόλις είναι έτοιμα κάνουμε τη διαδικασία για το αβγολέμονο ή σερβίρουμε με χυμό από ένα λεμόνι και ψιλοκομμενο άνιθο.


Για το αβγολέμονο:
Ανακατεύουμε με το χέρι ή χτυπάμε με το μπλέντερ τα αβγά με το χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ, δεν μας πειράζει αν αφρίσει.

Προσθέτουμε το ζωμό απο την κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη ή ραβδομπλεντερ ή ακόμα και με 2 πιρούνια μέχρι να ενσωματωθεί ο ζωμός πλήρως στο αβγολέμονο μας και να φτάσει σχεδόν σε ίδια θερμοκρασία με τη σούπα μας.

Ρίχνουμε το μίγμα μας στο φαγητό μας και ανακατεύουμε κρατώντας την κατσαρόλα μας από τα χερούλια. Την επανατοποθετούμε στην εστία μας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και την κουνάμε μέχρι να γίνει πιο κρεμώδης και αποσύρουμε.

 

Σχόλια